BARNEHAGE OG INSTITUSJON
På denne siden finner du informasjon og verktøy til hvordan dere går frem om dere ønsker å få til generasjonssang hos dere.
Ønsker dere å delta i generasjonssangprosjektet? Les mer og søk hos Krafttak for sang.
Et syngende generasjoner-møtepunkt skal være enkelt å få til. Vi ser for oss at begge generasjonsgruppene lærer seg de samme sangene i løpet av en periode, og møtes for å synge disse sammen. Om det ønskes å synge mer, eller at noen grupper synger for hverandre (og ikke med, som vi legger opp til) er det selvsagt valgfritt – men vårt konsept går ut på at det å kunne ha noen sanger felles, som alle kan, har en verdi.
Som en starthjelp, har vi laget mal for brev eller e-post som kan sendes til barnehager. Dette er for å avtale rammer og tid for møtet. Besøket kan skje i eller etter barnehagetiden. Hvem som drar kan være en avdeling eller en gruppe fra barnehagen. Hvilke avdelinger på eldreinstitusjonen som ønsker besøk, vil institusjonen være med på å avgjøre.
Vi anbefaler, om det er mulig, at slike besøk settes i et system slik at barna og de eldre kan møtes regelmessig, og slik bli bedre kjent med hverandre, og hverandres historie.
Til samlingene foreslår vi at minimum tre-fire sanger er sanger alle bør kunne (altså – både de eldre og barna), som øves inn til møtene. Vår erfaring er at en fint kan synge de samme sangene til flere samlinger; repetisjon er ofte hensiktsmessig både for barn og eldre.
Gjennom syngsammen.no vil dere ha tilgang til innspillinger av over 100 sanger. Her er et rikt tradisjonsamateriale, med sanger både gamle og unge kan kjenne igjen. Noen er velkjente, mens andre er i ferd med å glemmes. Her er en mulighet til å ta dem aktivt i bruk!
HVORDAN BRUKE SYNGSAMMEN.NO
De aller fleste sangene på syngsammen.no i to tonearter – slik at man kan velge mellom dypere leier (enklere for eldre) og lysere leier (enklere for barn). Hvilke tonearter som synges sammen, er helt det samme; det viktigste er at dette gjøres sammen.
Alle sangene kommer med noter med akkorder og tekst, og i noen tilfeller har vi samlet litt bakgrunnsinformasjon om sangene.
Når sangene skal synges, anbefaler vi at det akkompagneres av dere selv eller noen i følget, men det er også mulig å bruke det innspilte akkompagnementet. Vi tror imidlertid at det kan gi en bedre opplevelse av tilstedeværelse når det akkompagneres ”live”, og gi en bedre samlet opplevelse for sangerne.
FORSLAG TIL TEMA FOR SAMLINGENE
Vinter/Vår/Sommer/høst-samling
17.mai/nasjonalsangprosjekt
Julesamling. Vi synger jula inn
Sanger fra gamle dager
Sanger fra store diktere
Sanger som handler om dyr
Morgensanger. Vi samler inn morgensanger fra gamle dager, nå, og synger sammen
FORSLAG TIL GJENNOMFØRING
Kontakt opprettes (e-post eller telefon, evt. begge), og det avgjøres hvilke tre/fire sanger alle skal synge i løpet av en gitt periode. Dere finner mal til invitasjon her.
Alle får tilgang til øvefiler, tekst og noter til de gitte sangene
To ganger (eller mer) møtes generasjonene for å synge disse sangene sammen. Om dere ønsker, kan dere gjerne servere boller og saft, eller annet som kan være med på å gjøre stunden koselig.
Dersom noen spiller et instrument, ligger noter til sangene på syngsammen.no
Dersom ingen kan spille, kan bluetooth og høyttalere medbringes, for akkompagnement via ressursportalen. Eventuelt kan det synges uten akkompagnement (det fungerer utmerket om en tør!),
Har noen noen historier knyttet til sangene? Er det noen som vet noe? Del gjerne med hverandre under stunden, før sangen!
Sangene må gjerne synges flere ganger, eller et vers gjentas flere ganger – dette er opp til dere!
FOR ELDREINSTITUSJONER SOM SKAL INVITERE BARNEHAGEBARN
1. En god tidsramme for et slikt møte er ca. 45 – 50 minutter.
2. Dersom dere har noen uker eller måneder på å planlegge, og 3-4 sanger på repertoaret, bør det være overkommelig for barnehagen.
3. Gjør konkrete avtaler: de som kommer må vite hvor mye plass dere har, hvor mange eldre som vil være tilstede, og hvilke behov de har. Må barna tenke på lydnivå? Å snakke høyt, eller ha tydelig diksjon?
4. Trenger barnehagen noe informasjon om hvordan de eldre kan oppføre seg? Be gjerne læreren ta en samtale med sine barna om hvordan de eldre kan oppføre seg, og hvordan det forventes at barna skal oppføre seg.
4. Hvor mange barnehageansatte trenger å være med barna? Kan noen av dem lede eller spille et instrument?
5. Hvilke sanger som velges, er opp til dere – men husk at barn som regel har lysere sangstemmer enn eldre, så det kan være lurt å velge noe som ikke ligger alt for dypt (ikke lenger enn ned til h/a). Kanskje barna kan velge sanger fra en liste dere har laget basert på sanger dere kan, eller synger på?
6. Ha gjerne kontakt en uke eller et par dager før arrangementet, slik at eventuelle usikkerhetsmomenter kan falle på plass
7. Dersom barna har tegnet eller skrevet noe til dere, kan det eksempelvis henges opp i forkant?
8. Til selve stunden anbefaler vi at man lager en sirkel, der barna kan sitte ved siden av noen kjente og noen eldre. Den som skal lede samlingen sitter også i sirkelen, og leder derfra.
9. Om det er lagt opp til å spise sammen etterpå, kan det være fint å sitte rundt små bord. Dersom det er et tema knyttet til sangstundene deres, kan det være utgangspunkt for samtaler – tips gjerne lærerne om dette.
Lykke til!