GENERASJONSSANG
Syngende generasjonstreff skal være enkelt å få til; barnehagen tar med seg samlingsstunden til eldreinstitusjonen slik at generasjonene kan synge sammen. Sangene skal være kjente sanger som både de eldre og de unge kjenner godt; det kan være Ro ro min båt, Alle fugler, Kjerringa med staven, Per Spelmann, Jeg gikk en tur på stien, Jeg gikk meg over sjø og land, Mikkel rev, Bæ bæ lille lam, Lille Petter edderkopp, Lille måltrost, Soltrall, Bjørnen sover eller Det snør det snør tidelibom. Barnegruppen, eldregruppen og de ansatte skal møtes på likefot, og alle skal kunne komme akkurat som de er. Barnegruppen og eldregruppen bør være ca like store, og det bør tilstrebes at det er omtrentlig de samme som deltar fra gang til gang, slik at barna blir tryggere og kan etablere relasjoner med de eldre. Etter hvert som barna blir tryggere i situasjonen, kan dere kanskje få til at dere sitter helt blandet i ringen?
Ring til en barnehage i nærheten
Ta opp telefonen og inviter til generasjonssang. Fortell hva en generasjonssangstund er og spør om det kunne være interesse for å prøve ut dette. Kanskje dere i første omgang kunne gjennomføre månedlige besøk i en tremåneders periode, og så gjøre opp status med tanke på en eventuell fortsettelse?
Fortell at målsetningen er at barna og de eldre skal kunne bli litt kjent og bli trygge på hverandre. Foreslå at dere først synger sammen en 20-30 minutters tid, og så kan kanskje barna spise matpakken sin mens de snakker med de eldre/leker litt eller kanskje tegner sammen?
Forberedelse for sykehjemmet
Finn ut hvilke eldre som skal delta i sangtreffene. Skal det foregå lokalt på en stue med beboere fra en avdeling, eller sentralt på huset der beboere plukkes fra ulike avdelinger? Minst to ansatte fra sykehjemmet bør delta i generasjonssangstundene, synge, bevege seg og hjelpe de eldre til å delta. Ansatte må klargjøre rommet slik at alle kan sitte i en felles stor sirkel på stoler/rullestoler. La det være gulvplass midt i sirkelen slik at barna kan bevege seg under sangstunden.
Forberedelse for barnehagen?
Inviter de ansatte i barnehagen til å komme på en befaring, slik at dere finner gode løsninger for garderobe, dobesøk og evt matpakkespising eller annen lek etter sangstunden. Hvilket tidspunkt på dagen egner seg for treff? Snakk med barnehageansatte om hvilke sanger som er lette for både de gamle og de unge å synge.
Barnehagepersonalet bør også oppfordres til å forberede barna på at de skal møte veldig gamle mennesker, som kan være syke, eller kanskje ikke husker så godt eller har vansker med å snakke, og det kan være fint å snakke litt om hvordan barna bør oppføre seg når de er på besøk på eldreinstitusjonen.
Våre anbefalinger for sangstunden:
Prøv å la generasjonene sitte i en blandet sirkel (så blir det mer kontakt og mindre skille mellom gammel og ung)
Like stor gruppe av barn og eldre, helst samme deltakere fra gang til gang for å etablere relasjoner og trygghet
Velg sanger som barna kan godt og de eldre kan utenat
Repeter gjerne samme sang, repeter første verset flere ganger, unngå ukjente vers og tekstark, legg inn trallevers
Finn på gode og morsomme bevegelser til sangene som alle kan gjøre
4-8 sanger per gang, se an tålmodighet og oppmerksomhet underveis
La det være rom for spontanitet og forslag fra barna og de eldre underveis
Finn gjerne på noe hyggelig sammen etter sangstunden; leke, tegne, spise litt frukt eller lignende
Se en HEL sangstund og bli inspirert!
Se og hør Per spelmann, Vem kan segla, Ro, ro din båt og Jeg gikk en tur på stien!
Generasjonssang handler om å bevare og videreføre vår felles kulturarv, tradisjoner og sangrepertoar. Generasjonsmøter kan virke trivselsfremmende og styrke sosialisering for beboere på eldreinstitusjoner. Det kan også fungere som en god læringsarena for barna; de blir kjent med eldre generasjoner, lærer om institusjoner og yrkesgrupper i lokalmiljøet og blir bedre kjent med sangskatten!